YinYoga Room

FAQ

De Lessen

Hoe lang voor aanvang van de les moet ik aanwezig zijn?

Als 15 minuten voor aanvang je plekje hebt uitgezocht en je mat hebt uitgepakt dan heb je nog wat tijd voor wat ontspanning en geestelijke voorbereiding in de yoga studio, Als de deur dicht is ben je laat en mag je heel stilletjes binnenkomen.

Wat voor kleren moet ik aan?

Omdat je tijdens deze les zowel dynamische houdingen als stilstaande houdingen doet, is het aan te raden om zachte rekkende kleding in laagjes aan te doen en warme sokken en een warme shawl of deken mee te nemen. Daarnaast slechts een (yoga) handdoek of eventueel een wollen yogamat voor de liefhebber. Manduka Pro matten, bolsters en meditatiekussens zijn voor iedereen beschikbaar en liggen reeds klaar voor gebruik.

Moet ik mijn mat meenemen?

Nee, slechts een (yoga) handdoek of eventueel een wollen yogamat voor de liefhebber.  Manduka Pro matten, bolsters en meditatiekussens zijn voor iedereen beschikbaar en liggen reeds klaar voor gebruik.

Deo of Parfum?

Ik ben gewend aan mijn No 5 voor ik van huis ga. Tja, Er is een reële kans dat de vriendelijke yogi of yogini naast je haar focus verliest. Zorg alsjeblieft voor een zo neutraal mogelijke geur.

Wat betreft eten voor aanvang van de les. Ik ben gek op yoga in de ochtend, maar ook op mijn gebakken eieren?

Liever niet. Het is beter 2 uur voor aanvang van de yoga les niets te eten. Er wordt veel gebogen en gedraaid in de houdingen. Onverteerd voedsel zit eenvoudig in de weg, Misselijkheid en maagpijn kan dan het resultaat zijn. Niet fijn. Maar als je een geweldig metabolisme hebt en simpelweg niet zonder kunt, kies dan voor wat fruit of een gekookt eitje een uur voor je begint.

Mijn smartphone is mijn leven en mijn liefde. Kan ik mijn yoga klas met hem delen? 

Nooit in de les. Zet je telefoon op vliegtuigmodus of nog beter laat hem lekker thuis. Unplug.

Ik ben lichamelijk in top conditie en onoverwinnelijk, behalve wat oude klachten?

Wees aardig voor jezelf en kies voor een veilige practice. Als je een nieuw lid bent vragen we altijd naar je bestaande lichamelijke klachten. We kunnen je helpen je te richten op het versterken van je zwakke plekken, of je een alternatieve houding geven. En als je je gewrichten hoort kraken, spreek je uit en luister altijd goed naar je lichaam. Alleen jij weet wat je voelt.

Iedereen lijkt te weten wat te doen. Mag ik een vraag stellen in de klas?

Vraag alles wat je wilt weten over de yoga of de houding. Nieuwsgierig zijn is goed, dus als een brandende vraag opkomt midden in de houding gewoon vragen. Maar je kunt natuurlijk ook wachten tot na de klas.  

Kan ik een plekje reserveren naast de yoga leraar?

Niet echt. Maar je kunt wel zorgen dat je 15 minuten voor aanvang aanwezig bent en je favoriete plekje uitkiezen.

De Studio

Hoe kom ik bij Yin Yoga Room?

Er staat een hele fijn gedetailleerde kaart op mijn contact pagina. Thanks Google!

Kan ik per bank, contant of met pin betalen? 

Alle betalingen gaan via https://www.eversports.nl/s/yin-yoga-room.

Kan ik zo binnenvallen voor een yoga klas?

Altijd eerst even vragen of er nog een plekje over is.  Sla het nummer van Irene op in je telefoon en stuur haar een appje.

Hoe lang is mijn 10 of 20 lessenkaart geldig?

De 10 lessenkaart is voor 1 keer per week en 3 maanden geldig. De 20 lessenkaart is voor 2 keer per week en 3 maanden geldig. Je leskaart wordt vanzelfsprekend verlengd met het aantal dagen dat de studio tijdens de looptijd van jouw kaart gesloten is wegens officiële feestdagen, vakantie of mogelijke afwezigheid van Irene als geen vervanging. Jouw kaart is strikt persoonlijk en niet overdraagbaar.

Wel altijd ten minste 6 uur van tevoren afzeggen, anders wordt de les in rekening gebracht. Afmelden via WhatsApp met je naam, jouw dag en jouw vaste tijd.

De Lifestyle

Waar koop ik mijn yoga mat, yoga filosofie boeken en andere goodies?

Je hebt eigenlijk niet veel nodig voor je leven als yogi. Het gaat echt niet om het dragen van fancy outfits of het spenderen van een hoop geld aan boeken. Je hoeft zelfs geen yoga mat te kopen voor een les bij de Yin Yoga Room. Er liggen Manduka Pro yoga matten, bolsters en dekens en Ecoyogi meditatiekussens klaar voor gebruik. Maar als je het net als ik en veel van mijn studenten heel fijn vind om op zo’n verrukkelijke zachte yogamat te liggen, dan zijn de diervriendelijke biologische scheerwollen yogamat of de veganistische anti allergie mat met lamsvelkarakter absolute aanraders en te koop via Mani Vivendi. 

Waarom een zo veel duurdere biologische scheerwollen yogamat?

De schapen moeten biologisch worden gehouden. Dat betekent dat ze buiten grazen op land dat niet met insecticiden of pesticiden is behandeld. Verder moeten ze voldoende ruimte hebben, alleen natuurlijke voeding eten en geen preventieve antibiotica toegediend krijgen. De schapen mogen geen mulesing ondergaan. Dit is een techniek waarbij huid rondom de staart onverdooft wordt weggehaald ter voorkoming van een schapenziekte. De schapen worden rustig en diervriendelijk geschoren, zonder dat zij daarbij worden verwond. Bij de productie van de wol mogen geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Wolgaren dienen vrij te zijn van schadelijke stoffen. Aan de betrokken arbeiders moet een minimumloon worden betaald en moet sprake zijn van een maximum aantal werkuren per week. Kinderarbeid is verboden. De 2m dikke diervriendelijke biologische scheerwollen yogamat is te koop via Mani Vivendi.

Draagt een vegan biologisch wol?

Uiteindelijk zal het antwoord op deze vraag afhangen van hoe strikt de desbetreffende vegan is. Heb je te maken met een vegan die heel strikt leeft, dan zal die dat niet zo snel doen. Wol blijft immers een dierlijk product en het scheren van een schaap is eigenlijk tegennatuurlijk. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat ook het scheren van een schaap op een biologische boerderij de schaap veel stress oplevert. Dat kan voldoende aanleiding zijn om als vegan ook geen biologische wol te dragen. Daarbij ligt het in de lijn der verwachting dat ook de biologische wolschapen uiteindelijk worden geslacht voor vlees. Ze worden dan weliswaar biologisch vlees, maar toch. Wat iemand wel en niet acceptabel vindt, dat moet hij/zij uiteindelijk zelf bepalen.  De veganistische anti allergie mat met lamsvelkarakter is te koop via Mani Vivendi.

Ik associeer yoga met vegetariërs en bomenknuffelaars. Moet ik stoppen met vlees eten?

Dat is aan jou. De meeste van mijn collega’s en ikzelf houden ons aan een nagenoeg vegetarisch dieet en zijn ook gestopt met nog wat andere destructieve gewoonten. Onze honger naar vlees en andere ongeoorloofde substanties zijn gewoonweg onverenigbaar met de yoga lifestyle. Geweldloosheid is heel belangrijk in de yoga. Goed zorgen voor jezelf, je lichaam en het milieu betekent bewuste keuzes maken. Je lijf vertelt je wat het nodig heeft om gezond te bijven. Just listen.

Twee dagen na mijn yoga klas verlies ik mijn focus weer. Hoe houd ik deze voor altijd bij me?

Voor altijd zal niet lukken. Maar dagelijks 10 minuten mediteren helpt absoluut om je hoofd helder te houden. Er zijn een hoop trucjes om meditatie aan je dagelijkse routine toe te voegen. Als je opstaat, of vlak voor het slapen gaan. Na de lunch. Onder de douche. Of in de douche. Maar niet op weg naar je werk, straks vergeet je de weg.

De Lingo

Asana? Klinkt heerlijk! Waar haal ik die?

Eén van de sutra’s uit de Yoga Sutra’s Patanjali luidt: Sthira sukham asanam. Sthira betekent stevig, stabiel. Sukham betekent  comfortabel, licht, ontspannen en asana meditatieve houding. Deze sutra wordt in zijn geheel vertaald als: de houding dient stevig en toch comfortabel/ontspannen te zijn. Dit geldt voor de asana’s in zijn algemeenheid, maar het zegt ook iets over onze houding in het dagelijks leven. Zijn we krachtig/stevig en tegelijkertijd ook ontspannen, bij alles wat we doen? Blijven we stevig en ook ontspannen, ondanks wat er om ons heen gebeurt, ondanks de gedachten en emoties die ons soms regeren? Yoga geeft ons stevigheid, maar leert ons ook te ontspannen en een balans te vinden tussen de spanningen die bij het leven horen.

Aum? Ohm? Je zingt (chant) braaf Ohm mee in de les, je merkt wel iets, maar wat is het nou precies?

De legende vertelt dat Ohm of Aum de eerste klank was, van waaruit de gehele schepping is ontstaan. Voor yogi’s is het een krachtige mantra en belangrijk symbool. In de veda Mandukya Upanishad is geschreven: “Ohm: dit eeuwige woord is Alles; wat was, wat is en wat zal Zijn.” Ohm verbindt je met alles. Het chanten, het ritmisch uitspreken, van de klank verbindt je met dit Alles. Het gaat voorbij aan het persoonlijke en het alledaagse, waardoor het je in contact brengt met iets wat groter is dan jezelf. Aan het begin van een yogales kom je vanuit je alledaagse activiteiten op je yogamatje terecht. Door “Ohm” te zingen laat je de dag achter je. Wanneer je een les afsluit met “Ohm” neem je die intentie mee in je leven “naast de mat”. Het herinnert je misschien vaker aan de essentie die in ieder van ons aanwezig is en die ons allemaal verbindt. Meer connectie.  Naast de les kun je het chanten ook thuis beoefenen, bijvoorbeeld na een drukke dag op je werk. Je tuned even in met ‘ooooohhhhhmmmm’. Je voelt na wat de mantra met je doet, de kans is groot dat je meer connectie met jezelf en met je essentie ervaart. Lokah Samastah Sukhino Bhavantu?  “Moge iedereen overal vreugdevol en vrij zijn. En mogen al mijn gedachten, woorden en handelingen bijdragen aan het geluk en de vrijheid van alle wezens. “ ~ een prachtig gebed en oude universele mantra om onze verbondenheid met de natuur en alles wat leeft in het universum te bekrachtigen en manifesteren.

Wat heeft al die pranayama te maken met yoga?

De juiste ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk deel van de yoga. Pranayama wordt vertaald als het vergroten van de levenskracht. Voor dat je denkt dat het weer heel zwevend en culty wordt… denk eens, waar zouden we zijn zonder ademhaling?

Een speciale manier van ademhalen: Ujjayi… Wat zeg je?!

Ujjayi breath klinkt vreemd als je er nog nooit van hebt gehoord. En niet alleen het woord. Ujjayi (‘ooh-JAI-yee’) breath is een van de meest bekende pranayama ademhalingstechnieken. De Ujjayi ademhaling wordt ook wel de ‘overwinnaarsademhaling’ genoemd. Deze ademhalingstechniek helpt je bij de concentratie, verwarmt het lichaam en maakt de adem regelmatig. Je ademt door de neus, waarbij je de adem achter in de keel afremt met een zacht ruisend geluid. Door de Ujjayi ademhaling toe te passen tijdens het uitvoeren van de serie yang yogahoudingen (asana’s) in de yin yang klassen en je bewust te zijn van je ademhaling, verhoogt het zuurstofniveau in je bloed en verzuren de spieren minder snel. De wijsgeer Patanjali schrijft in de Yoga Sutra’s dat deze ademhaling lang en ook soepel moet zijn.

De Yoga

Wat doet de langdurige rek, tijdens de Yin Yoga lessen voor je bindweefsel?

Kenmerkend aan Yin Yoga is dat je lang (3-5 minuten) in eenzelfde houding blijft, en daarbij je spieren zoveel mogelijk ontspant. Het effect hiervan is dat je je zogenaamde fascia op rek brengt. Fascia is het netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Door het op rek brengen van je fascia wordt de stof hyaluronzuur aangemaakt. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt waardoor de soepelheid tussen de gewrichten en botten wordt vergroot. Bindweefsel produceert hyaluronzuur en dat trekt vocht aan, ook rondom je pezen en gewrichten. Hierdoor zal de aan- en afvoer van vloeistoffen binnen het bindweefsel positief worden beïnvloed. Met Yin Yoga bereik je vooral het bindweefsel. Hierdoor wordt enerzijds het stresshormoon cortisol gereduceerd (ontgiften van de organen) en anderzijds de neurotransmitter dopamine, een lichaamseigen stof gestimuleerd. Dopamine is volgens velen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Runners High’, een euforisch gevoel van blijdschap en beloning dat veel lange afstandslopers ervaren, en wordt daarom in de volksmond ook wel eens het gelukshormoon of geluksstofje genoemd. Met het regelmatig beoefenen van Yin Yoga maak je de neurotransmitters serotonine en dopamine aan. Door langdurige rek op het bindweefsel tijdens een Yin Yoga houding wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Yin Yoga kan je helpen oa pijn-, stressklachten en slaapproblemen te verminderen. Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel en een soepeler en sappiger lijf.

Wat is fascia?

Fascia is het bindweefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Fascia is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfevaten. Maar ook ons meridianen stelsel is gelegen in de fascia. Dit zijn de redenen dat het zo’n belangrijke rol speelt. De fascia heeft letterlijk contact met elk ander systeem van het lichaam. Het is net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan andere lichaamssystemen. Het hebben van soepel fascia is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en welzijn. Met gezonde fascia zien we er beter uit, voelen wij ons beter en functioneren wij beter! De diverse structuren bindweefsel zijn: de ligamenten die botten met elkaar verbinden, de pezen die spieren en botten met elkaar verbinden, het kraakbeen, de botten en het bloed, de bindweefselvliezen om de hersenen en het ruggemerg, en de bindweefselvliezen rond organen en spieren. Op microscopisch niveau omhult fascia zelfs iedere cel van je lichaam. Blokkades in de fascia kan bewegingsbeperkingen veroorzaken. Een beperking in het fascia ontstaat onder andere door dehydratie en fysieke oorzaken als trauma, verkeerde belasting en operaties of door chemische oorzaken als voedingsstoornissen en hormonale invloeden. Ook onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel. Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascia vormt dan als het ware een harnas om de spier, de organen en de meridianen waardoor deze niet meer vrij kunnen bewegen en de energie zal stagneren. Het kan zelfs zo zijn dat op het omliggende weefsel zoveel trekkracht wordt uitgeoefend dat je je niet meer kan ontspannen. Met andere woorden, beperkingen in de fascia kunnen veel stijfheid-, pijn en gezondheidsklachten geven. Fascia verhardt, verstijft en krimpt door dehydratie, inactiviteit en door andere interne en externe factoren zoals stress, emoties, trauma’s. De wetenschap toont dat fascia soepeler, meer gehydrateerd, wordt doorbeweging en rek. Fascia bindt zich aan informatie, slaat gegevens op, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. Van slijmbeurs ontsteking naar frozen shoulder is een mooi voorbeeld.

Neurotransmitters Serotonine en Dopamine? Klinkt heerlijk! Zijn dat snoepjes?

Bekende neurotransmitters zijn acetylcholine, GABA, noradrenaline, dopamine, serotonine en endorfines. Neurotransmitters zijn communicatiestofjes die van essentieel belang zijn voor het samenwerken van de verschillende systemen in ons lichaam. Deze neurotransmitters hebben een belangrijk effect op de lichamelijke- en mentale fitheid, slaappatroon, immuunsysteem, geheugen, hormoonproductie, concentratie en focus. De juiste voeding en aanvullingen waar nodig, de juiste beweging en mentaal evenwicht zorgen voor de juiste brandstof om deze stofjes aan te maken door je eigen brein en lichaam. Serotonine is het stofje dat invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Dopamine is het stofje dat een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn of stilstaan. Het lichaam zet serotonine om in melatonine. Het is daarom belangrijk dat voldoende serotonine beschikbaar is. Serotonine reguleert eveneens het vrijkomen van melatonine uit de epifyse. Dus voor een goede slaap is de aanwezigheid van voldoende serotonine ook cruciaal.  Het regelmatig beoefenen van Yin Yoga stimuleert het produceren van de neurotransmitters en reduceert het stress en spanningsniveau. Door stress binnen het lichaam te verminderen zal het lichaam minder van het stresshormoon adrenaline aanmaken, en zo de hoeveelheid dopamine in het lichaam minder terug laten lopen. Door langdurige rek op het bindweefsel tijdens een Yin houding wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Hatha Yin Yoga kan je helpen oa pijn-, stressklachten en slaapproblemen te verminderen. Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel en een soepeler en sappiger lijf.

Worden we ouder of drogen we gewoon uit?

Naar mate we ouder worden verandert de structuur van ons bindweefsel. We drogen langzaam uit! Een baby bestaat uit ongeveer 90% water terwijl een gemiddeld volwassen persoon uit nog maar 60% water bestaat. En dit uitdrogen gaat door naar mate we ouder worden. Dus je zou kunnen stellen dat het proces van ouder worden een proces van dehydratie is. Voor de fascia is hydratatie echter cruciaal! En dus ook voor jou! Zo gaande weg de jaren begint het bindweefsel te verharden en te verstijven.Vele herkennen dit wel omdat ze rond de 40 jaar moeilijk kunnen lezen, de armen worden wat te kort. Dit komt omdat het bindweefsel in de oogbol uitdroogt en langzaam aan flexibiliteit verliest. Hierdoor verliezen de ogen langzaam wat functie. Rimpels…wie kent ze niet! Nog een teken dat het bindweefsel minder gehydrateerd is. Als je dit leest dan zou je zeggen dat de oplossing veel water drinken is. Acht tot tien glazen water per dag doet heel veel goeds voor ons lichaam maar er is nog iets anders nodig om het water naar het bindweefsel te transporteren en dat is, al van jongs af aan: Beweging. Als je niet beweegt krijg je het water niet op die plekken binnen het bindweefsel systeem waar je het zou willen hebben. Variatie in die beweging. Als je iedere keer dezelfde bewegingen maakt stuur je ook iedere keer het water naar dezelfde plekken. Rust. In de rustmomenten hydrateert de fascia zich. Te weinig rust maakt je heel kwetsbaar en dus blessuregevoelig. Ons bindweefsel heeft beweging, variatie in de beweging en rust nodig heeft om gehydrateerd en soepel te blijven. Met Yin Yoga houdingen kom je op allerlei plekken in de lichaam waar je normaal niet komt. Wanneer bij Yin Yoga compressie (druk) of tension (rek) op het bindweefsel en daarmee ook op de gewrichten wordt uitgeoefend stimuleert dit tevens de Meridianen (Traditionele Chinese Geneeskunde). Yin Yoga houdingen stimuleren ons lichaam om meer levensenergie naar die delen van het lichaam toe te sturen waar de druk of rek op wordt uitgeoefend. Deze toename van energie stimuleert de cellen van het bindweefsel (de fibroblasten) om meer hyaluronzuur aan te maken. Hyaluronzuur trekt zo’n 1000 keer zijn eigen volume in water aan. Zo worden bindweefsel en gewrichten letterlijk meer gehydrateerd dus soepeler, flexibeler, sterker en dus vitaler!