Asana? Klinkt heerlijk! Waar haal ik die?
Eén van de sutra’s uit de Yoga Sutra’s Patanjali luidt: Sthira sukham asanam. Sthira betekent stevig, stabiel. Sukham betekent comfortabel, licht, ontspannen en asana meditatieve houding. Deze sutra wordt in zijn geheel vertaald als: de houding dient stevig en toch comfortabel/ontspannen te zijn. Dit geldt voor de asana’s in zijn algemeenheid, maar het zegt ook iets over onze houding in het dagelijks leven. Zijn we krachtig/stevig en tegelijkertijd ook ontspannen, bij alles wat we doen? Blijven we stevig en ook ontspannen, ondanks wat er om ons heen gebeurt, ondanks de gedachten en emoties die ons soms regeren? Yoga geeft ons stevigheid, maar leert ons ook te ontspannen en een balans te vinden tussen de spanningen die bij het leven horen.
Aum? Ohm? Je zingt (chant) braaf Ohm mee in de les, je merkt wel iets, maar wat is het nou precies?
De legende vertelt dat Ohm of Aum de eerste klank was, van waaruit de gehele schepping is ontstaan. Voor yogi’s is het een krachtige mantra en belangrijk symbool. In de veda Mandukya Upanishad is geschreven: “Ohm: dit eeuwige woord is Alles; wat was, wat is en wat zal Zijn.” Ohm verbindt je met alles. Het chanten, het ritmisch uitspreken, van de klank verbindt je met dit Alles. Het gaat voorbij aan het persoonlijke en het alledaagse, waardoor het je in contact brengt met iets wat groter is dan jezelf. Aan het begin van een yogales kom je vanuit je alledaagse activiteiten op je yogamatje terecht. Door “Ohm” te zingen laat je de dag achter je. Wanneer je een les afsluit met “Ohm” neem je die intentie mee in je leven “naast de mat”. Het herinnert je misschien vaker aan de essentie die in ieder van ons aanwezig is en die ons allemaal verbindt. Meer connectie. Naast de les kun je het chanten ook thuis beoefenen, bijvoorbeeld na een drukke dag op je werk. Je tuned even in met ‘ooooohhhhhmmmm’. Je voelt na wat de mantra met je doet, de kans is groot dat je meer connectie met jezelf en met je essentie ervaart.
Lokah Samastah Sukhino Bhavantu?
“Mogen alle levede wezens vrij zijn van pijn en lijden en mogen mijn gedachten mijn woorden en mijn gedrag bijdragen aan het geluk, de gezondheid en de vrijheid van alle wezens. “ ~ een prachtig gebed en oude universele mantra om onze verbondenheid met de natuur en alles wat leeft in het universum te bekrachtigen en manifesteren.
Wat heeft al die pranayama te maken met yoga?
De juiste ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk deel van de yoga. Pranayama wordt vertaald als het vergroten van de levenskracht. Voor dat je denkt dat het weer heel zwevend en culty wordt… denk eens, waar zouden we zijn zonder ademhaling?
Een speciale manier van ademhalen: Ujjayi… Wat zeg je?!
Ujjayi breath klinkt vreemd als je er nog nooit van hebt gehoord. En niet alleen het woord. Ujjayi (‘ooh-JAI-yee’) breath is een van de meest bekende pranayama ademhalingstechnieken. De Ujjayi ademhaling wordt ook wel de ‘overwinnaarsademhaling’ genoemd. Deze ademhalingstechniek helpt je bij de concentratie, verwarmt het lichaam en maakt de adem regelmatig. Je ademt door de neus, waarbij je de adem achter in de keel afremt met een zacht ruisend geluid. Door de Ujjayi ademhaling toe te passen tijdens het uitvoeren van de serie yang yogahoudingen (asana’s) in de yin yang klassen en je bewust te zijn van je ademhaling, verhoogt het zuurstofniveau in je bloed en verzuren de spieren minder snel. De wijsgeer Patanjali schrijft in de Yoga Sutra’s dat deze ademhaling lang en ook soepel moet zijn.