YinYoga Room

Yin Yoga

YIN Your Inner Nature. Niet voor niets één van de meest populaire yogastijlen van dit moment. Yin Yoga focust zich op het mobieler maken van onze gewrichten, stimuleert het lichaam intens en is tegelijkertijd rustgevend en ontspannend. Laat je tijdens Irene haar hartverwarmende Yin Yoga lessen uitnodigend aanraken door de harmonische effecten van haar indrukwekkende en betoverende 50" Gongland Dark Water Gong, de helende werking van de Crystal Tones Crystal Singing Bowls, Sound Healing, Conscious Breathing, Yin Yoga Assists en de kracht van de pure Essential Oils van Young Living. 

Yin Yoga bij Yin Yoga Room gaat verder dan de Yin houdingen, we verstaan dat Yin Yoga gaat over discomfort, het verborgene weer zichtbaar maken, authenticiteit en de geheimen van ons eigen water verkennen door te mogen smelten.

Het is een meditatieve vorm en geeft ruimte in het lichaam in breedste zin van het woord. Tijdens de YIN worden houdingen op een passieve, maar wel intensieve manier ingenomen. Op deze manier wordt het bindweefsel in ons lichaam opgerekt en gestimuleerd. Verzachting, verstilling en verbinding vinden met jezelf. Yin gaat over jou, wat er in jou leeft en hoe jij tegen het leven aankijkt. Tevens is er aandacht voor soundhealing en breathwork.

We bestaan voor 70% uit bindweefsel. Dit verbindende weefsel, fascia, bestaat bijna geheel uit water. Het heeft een steunende, verzorgende en vooral communicatieve functie in ons lichaam. Het maakt onderdeel uit van al onze organen, spieren, botten, kraakbeen, pezen, kapsels etc. Het zorgt voor beweeglijkheid en souplesse en wanneer het stroomt voelen we ons fit, vitaal en energiek. Stress kan ervoor zorgen dat het water zich als ijs gedraagt; vast, stijf en breekbaar.

De houdingen worden uitgevoerd op de grond en lang aangehouden, gewoonlijk blijven we 3 tot 5 minuten in elke houding. De spieren zijn zo ontspannen mogelijk, het bindweefsel wordt op rek gebracht, zodat dit zo belangrijke weefsel, onze fascia, op de verschillende lagen wordt aangesproken. Stress, fysiek of emotioneel, slaat zich op in bindweefsel. Zo is rugpijn tegenwoordig een veelvoorkomende klacht, een plek in ons lichaam waar zich veel bindweefsel bevindt. Door te weinig beweging ~ wat steeds meer voorkomt door zittend werk ~ kan dit erg pijnlijk worden. Als een arm langdurig gedragen in een mitella wegens bijvoorbeeld een botbreuk. Het bindweefsel dusdanig gekrompen of strak geworden dat het je schouder vastzet, oftewel je ontwikkelt een “frozen shoulder".

Ondanks dat we veel stretchen, is ons doel niet super soepel te worden, maar om herstel en reparatie van onze gewrichten en fascia te stimuleren, alsof je een innerlijke intelligentie aanspreekt die losstaat van het intellect. Het effect van YIN is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker en sappiger lichaam. Het beweeglijker maken van bindweefsel zegt iets over het bereiken van meer mobiliteit en flexibiliteit in de gewrichten van het lichaam. Actiever maken van bindweefsel zegt iets over het verbeteren van weerstand en de energetische gesteldheid en indien van toepassing, een sneller herstel na fysieke of mentale problemen. Yin Yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven.

Are You Fuzzed Up? Gil Hedley, Ph.D.gives a lesson on the importance of movement and stretching to maintain the sliding properties  of tissues in the body, as well as the value of bodywork modalities and yoga when movement potential has become inhibited.

Framing the Practice met Katonah Yoga om Yin op de meest authentieke wijze te kunnen beleven. The Body as the House. Anywhere the Mind goes the Breath can follow. Anywhere the Breath goes the Mind can access. Find Your Inner Nature door YIN + GONG + BREATH.

Sound Healing door de harmonische effecten van haar indrukwekkende en betoverende 50" Gongland Dark Water Gong en de helende werking van de Crystal Tones Crystal Singing Bowls. Sound Healing is gebaseerd op het principe dat alles in het universum uit trilling bestaat. Sound healing is mogelijk omdat het menselijk lichaam ook bestaat uit trillingen. Net zoals een gestemd instrument is het menselijk lichaam een vergelijkbaar ritmisch, harmonieus geheel tenzij het vibrerend veld verstoord is geraakt. 

Sound Yoga creëert ruimte en helderheid zodat bepaalde vastzittende lagen op zowel fysiek, mentaal en emotioneel niveau kunnen worden aangeraakt. Het verborgene weer zichtbaar maken. De geheimen van ons eigen water verkennen door te mogen smelten. Ons voelen en onze intuïtie wordt gezuiverd van het verleden, ons handelen niet meer reactief aan het verleden gekoppeld, maar responsief in het Nu. 

De Gong staat symbool voor ‘I Am’, de eerste oorzaak, en ook als de vernietiger van het egodenken.

Gevoelens van afgescheidenheid, eenzaamheid, ongemak, verdriet, boosheid en nervositeit, allemaal diep gesetteld en verborgen in jouw lichaam, kunnen in alle openheid worden ervaren. Door deze gevoelens niet te labelen en niet af te wijzen maar in authenticiteit te beleven, kunnen we deze gevoelens ervaren als een lichamelijke sensatie zonder het daaraan gekoppelde eigen verhaal. Waardoor je zelf steeds meer bewust wordt van jouw Zijn en helderheid ervaart.

Mijn lessen zijn gebaseerd op aspecten van onderdompelingen in bonte demimondes: ashrams, kunstwerelden, academische wereld, meditatie retreats en sound healing circles. Deze uiteenlopende, vaak paradoxale uitstapjes en ervaringen hebben ertoe geleid dat ik bepaalde waarden ben gaan omarmen bij het lesgeven in yoga. Groepslessen bloeien open in een sfeer van humor, speelsheid en enthousiasme met aanpassingen die voortkomen uit respect, empathie en precisie.

Als het geven van een groepsles hetzelfde is als het dirigeren van een symfonie, is een privéles als het stemmen van een instrument. Om te stemmen, moet je naar het instrument luisteren. In mijn werk met privé situaties verschuift mijn focus naar het worden van een student van mijn student, zodat ik een meer specifieke leraar in de techniek van de yoga kan worden. Ik geloof dat alle yoga therapeutisch is. Ik gebruik mijn training voor empathisch luisteren en lezen, in overgave verblijven, voor het voelen van jouw energetische en fysieke lichaam. Ik gebruik mijn geest, mijn lichaam om te lezen wat het is om te zijn in de somatische beleving van jou als mens. En dan kijk ik om te zien; waar wil je naar toe?

Het is mijn taak om te zien waar iemands blinde vlekken zijn en te doen wat ik kan om mijn studenten te helpen een glimp op te vangen van wat er nog meer beschikbaar is. Ik wil alles waarderen wat elk mens al prachtig doet om het in het leven bij elkaar te houden, wat onvermijdelijk niet eerlijk is en soms erg moeilijk voor iedereen. Mijn taak is mijn studenten te laten zien wat zij beheersen, welke vaardigheden al ontwikkeld zijn. Ik wil jou in staat stellen om jouw competentie te zien en vanaf die plek, kijken we samen wat er nog meer mogelijk is. Wat kan ik voor mijn studenten doen door een adjustment of een Yin Yoga Assist, zodat ze sensorisch kunnen waarnemen dat er andere naturen beschikbaar zijn dan degene die ze hebben ontwikkeld? Waar kan ik jou helpen om meer somatische keuzes te vinden, meer zintuigelijke waarnemingen, zodat je gemak kunt ervaren in jouw houding, functie in jouw organen, op adem kunt komen? Hoe ondersteun ik jouw geometrie om formidabel en functioneel te zijn, om te ontdekken dat jij bij jouzelf past, dat jij in de wereld past?

Het is in de ruimte tussen ons waar iets nieuws ontstaat, een dans tussen aspiraties en archetypen. Een houding zingt wanneer de geometrie wordt geïntegreerd, wanneer er stroom doorheen beweegt in de vorm van plezier, verlangen en verbeelding. Dat gezegd hebbende, mijn uiteindelijke doel is niet om jou te leren hoe je een mooie houding moet doen. Mijn doel is om je te helpen yoga te beoefenen om een goed leven te leiden. Ons lichaam is geen probleem of project, maar het opmerkelijke kortstondige huis van ons leven.  

Het politieke is persoonlijk. Het persoonlijke is praktisch. Het praktische is gerelateerd aan het belichaamde dagelijkse leven. Het praktische wordt weerspiegeld in hoe jij jouw leven en handelingen uitvoert. Velen van ons leven op een lichaamloze/dissociatieve manier, met het gevoel dat ons lichaam op de een of andere manier gescheiden is van onze geest. We bestaan op verschillende locaties op een spectrum van gedissocieerd/ontlichaamd tot belichaamd/geïntegreerd.

Onze lichamen zijn niet abstract, geen waanvoorstellingen, ze zijn ons huis in het nu. Ons hele leven speelt zich hier af, er is nergens anders om te leven. Ons lichaam en onze geest zijn nooit gespleten, hoewel we hebben gevoeld dat ze dat wel waren. We zijn geen instellingen, we zijn geen musea, we zijn geen abstracties, we zijn geen bezettingsplaatsen of verbeterprojecten. Onze geest, ons lichaam zijn symfonieën van meertalige, polyritmische conversaties. Het blijven overbruggen van verschillende psychologische genegenheden door middel van persoonsgebonden dialogen. 

Yoga is als origami voor het lichaam. In de fysieke houdingen vouw je het lichaam in en uit, en creëer je een nieuwe container, een vat of een beker. Door pranayama, breathwork of conscious breathing vul je die beker met een elixer, met prana. En tijdens de meditatie neem je een slokje uit je gevulde beker. Je ontvangt het geschenk van jouw inspanningen.

Voor wie? Yin Yoga is een rustige vorm van Hatha Yoga en daarom geschikt voor iedereen. Yin Yoga is ook geschikt voor mensen met klachten en aandoeningen, zoals bijvoorbeeld rugklachten, chronische reuma en fybromyalgie.

Meenemen? Omdat je tijdens deze les zowel dynamische houdingen als verstillende houdingen doet, is het aan te raden om zachte rekkende kleding in laagjes aan te doen en warme sokken en een warme shawl of deken mee te nemen. Daarnaast slechts een (yoga) handdoek of eventueel een wollen yogamat voor de liefhebber. Manduka Pro matten, bolsters en meditatiekussens zijn voor iedereen beschikbaar en liggen reeds klaar voor gebruik.

Wees welkom om jezelf te herinneren en te zijn.


Live The Process

Sharing YIN in Schagen since 2018


'En de dag kwam, waarop het risico om strak gesloten te blijven als een knop pijnlijker was, dan het risico om vol tot bloei te komen'. ~ Anaïs Nin