YinYoga Room

De Yoga

Wat doet de langdurige rek, tijdens de Yin Yoga lessen voor je bindweefsel?

Kenmerkend aan Yin Yoga is dat je lang (3-5 minuten) in eenzelfde houding blijft, en daarbij je spieren zoveel mogelijk ontspant. Het effect hiervan is dat je je zogenaamde fascia op rek brengt. Fascia is het netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Door het op rek brengen van je fascia wordt de stof hyaluronzuur aangemaakt. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt waardoor de soepelheid tussen de gewrichten en botten wordt vergroot. Bindweefsel produceert hyaluronzuur en dat trekt vocht aan, ook rondom je pezen en gewrichten. Hierdoor zal de aan- en afvoer van vloeistoffen binnen het bindweefsel positief worden beïnvloed. 

Met Yin Yoga bereik je vooral het bindweefsel. Hierdoor wordt enerzijds het stresshormoon cortisol gereduceerd (ontgiften van de organen) en anderzijds de neurotransmitter dopamine, een lichaamseigen stof gestimuleerd. Dopamine is volgens velen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Runners High’, een euforisch gevoel van blijdschap en beloning dat veel lange afstandslopers ervaren, en wordt daarom in de volksmond ook wel eens het gelukshormoon of geluksstofje genoemd.  

Met het regelmatig beoefenen van Yin Yoga maak je de neurotransmitters serotonine en dopamine aan. Door langdurige rek op het bindweefsel tijdens een Yin Yoga houding wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Yin Yoga kan je helpen o.a pijn-, stressklachten en slaapproblemen te verminderen. Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel en een soepeler en sappiger lijf.

Wat is fascia?

Fascia is het bindweefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Fascia is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfevaten. Maar ook ons meridianen stelsel is gelegen in de fascia.  Dit zijn de redenen dat het zo’n belangrijke rol speelt. 

De fascia heeft letterlijk contact met elk ander systeem van het lichaam. Het is net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan andere lichaamssystemen. Het hebben van soepel fascia is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en welzijn. Met gezonde fascia zien we er beter uit, voelen wij ons beter en functioneren wij beter! 

De diverse structuren bindweefsel zijn: de ligamenten die botten met elkaar verbinden, de pezen die spieren en botten met elkaar verbinden, het kraakbeen, de botten en het bloed, de bindweefselvliezen om de hersenen en het ruggemerg, en de bindweefselvliezen rond organen en spieren. Op microscopisch niveau omhult fascia zelfs iedere cel van je lichaam. 

Blokkades in de fascia kan bewegingsbeperkingen veroorzaken. Een beperking in het fascia ontstaat onder andere door dehydratie en fysieke oorzaken als trauma, verkeerde belasting en operaties of door chemische oorzaken als voedingsstoornissen en hormonale invloeden. Ook onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel. Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascia vormt dan als het ware een harnas om de spier, de organen en de meridianen waardoor deze niet meer vrij kunnen bewegen en de energie zal stagneren. Het kan zelfs zo zijn dat op het omliggende weefsel zoveel trekkracht wordt uitgeoefend dat je je niet meer kan ontspannen. 

Met andere woorden, beperkingen in de fascia kunnen veel stijfheid-, pijn en gezondheidsklachten geven. Fascia verhardt, verstijft en krimpt door dehydratie, inactiviteit en door andere interne en externe factoren zoals stress, emoties, trauma’s. De wetenschap toont dat fascia soepeler, meer gehydrateerd, wordt door beweging en rek. Fascia bindt zich aan informatie, slaat gegevens op, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. Van slijmbeurs ontsteking naar frozen shoulder is een mooi voorbeeld.

Are you fuzzed up?

Gil Hedley, Ph.D.gives a lesson on the importance of movement and stretching to maintain the sliding properties  of tissues in the body, as well as the value of bodywork modalities and yoga when movement potential has become inhibited.

Neurotransmitters Serotonine en Dopamine? Klinkt heerlijk! Zijn dat snoepjes?

Bekende neurotransmitters zijn acetylcholine, GABA, noradrenaline, dopamine, serotonine en endorfines. Neurotransmitters zijn communicatiestofjes die van essentieel belang zijn voor het samenwerken van de verschillende systemen in ons lichaam. Deze neurotransmitters hebben een belangrijk effect op de lichamelijke- en mentale fitheid, slaappatroon, immuunsysteem, geheugen, hormoonproductie, concentratie en focus.

De juiste voeding en aanvullingen waar nodig, de juiste beweging en mentaal evenwicht zorgen voor de juiste brandstof om deze stofjes aan te maken door je eigen brein en lichaam. Serotonine is het stofje dat invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Dopamine is het stofje dat een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn of stilstaan. Het lichaam zet serotonine om in melatonine. Het is daarom belangrijk dat voldoende serotonine beschikbaar is. Serotonine reguleert eveneens het vrijkomen van melatonine uit de epifyse. Dus voor een goede slaap is de aanwezigheid van voldoende serotonine ook cruciaal.   

Het regelmatig beoefenen van Yin Yoga stimuleert het produceren van de neurotransmitters en reduceert het stress en spanningsniveau. Door stress binnen het lichaam te verminderen zal het lichaam minder van het stresshormoon adrenaline aanmaken, en zo de hoeveelheid dopamine in het lichaam minder terug laten lopen. Door langdurige rek op het bindweefsel tijdens een Yin Yoga houding wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Yin Yoga kan je helpen o.a pijn-, stressklachten en slaapproblemen te verminderen. Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel en een soepeler en sappiger lijf.

Worden we ouder of drogen we gewoon uit?

Naar mate we ouder worden verandert de structuur van ons bindweefsel. We drogen langzaam uit! Een baby bestaat uit ongeveer 90% water terwijl een gemiddeld volwassen persoon uit nog maar 60% water bestaat. En dit uitdrogen gaat door naar mate we ouder worden. Dus je zou kunnen stellen dat het proces van ouder worden een proces van dehydratie is. 

Voor de fascia is hydratatie echter cruciaal! En dus ook voor jou! 

Zo gaande weg de jaren begint het bindweefsel te verharden en te verstijven. Vele herkennen dit wel omdat ze rond de 40 jaar moeilijk kunnen lezen, de armen worden wat te kort. Dit komt omdat het bindweefsel in de oogbol uitdroogt en langzaam aan flexibiliteit verliest. Hierdoor verliezen de ogen langzaam wat functie. Rimpels…wie kent ze niet! Nog een teken dat het bindweefsel minder gehydrateerd is.

Als je dit leest dan zou je zeggen dat de oplossing veel water drinken is. Maar is dat ook zo?

Acht tot tien glazen water per dag doet heel veel goeds voor ons lichaam maar er is nog iets anders nodig om het water naar het bindweefsel te transporteren en dat is, al van jongs af aan: Beweging. Als je niet beweegt krijg je het water niet op die plekken binnen het bindweefsel systeem waar je het zou willen hebben. Variatie in die beweging. Als je iedere keer dezelfde bewegingen maakt stuur je ook iedere keer het water naar dezelfde plekken. Rust. In de rustmomenten hydrateert de fascia zich. Te weinig rust maakt je heel kwetsbaar en dus blessuregevoelig.  Ons bindweefsel heeft beweging, variatie in de beweging en rust nodig heeft om gehydrateerd en soepel te blijven. 

Met Yin Yoga houdingen kom je op allerlei plekken in de lichaam waar je normaal niet komt. Wanneer bij Yin Yoga compressie (druk) of tension (rek) op het bindweefsel en daarmee ook op de gewrichten wordt uitgeoefend stimuleert dit tevens de Meridianen (Traditionele Chinese Geneeskunde). Yin Yoga houdingen stimuleren ons lichaam om meer levensenergie naar die delen van het lichaam toe te sturen waar de druk of rek op wordt uitgeoefend. Deze toename van energie stimuleert de cellen van het bindweefsel (de fibroblasten) om meer hyaluronzuur aan te maken. Hyaluronzuur trekt zo’n 1000 keer zijn eigen volume in water aan. Zo worden bindweefsel en gewrichten letterlijk meer gehydrateerd dus soepeler, flexibeler, sterker en dus vitaler!